top of page

1

הגוף שלי הוא רק שלי

המסר החשוב הוא שהגוף שלהם הוא ברשותם, יש להם זכות על גופם.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

4

גם אם זה רק משחק ואפילו אם מרשים- באיברים פרטיים לא נוגעים – פשוט לומר לא!

ילדים בגילאים הרכים נוטים לשחק במשחקים מוכרים:"אבא-אמא", "רופא -חולה" משחק החשוב להתפתחותם.לא פעם במהלך משחקים אלו נוצר בלבול בין מותר לאסור, הנכון והלא נכון.,יש להנחות את הילד כי ניתן לשחק אך לשמור על הגבולות (בלי להפשיט ובלי לגעת באיברים הפרטיים)

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

7

לשאוג ״לא״ כמו אריה, לברוח מהר כמו נמר ולספר למבוגר שעוזר

נלמד ונתרגל עם הילד איך אומרים לא:
1. שואגים 2. בורחים 3. מספרים

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

10

השירותים מקום פרטי, נכנסים אחד אחד זה הרגע שלי לבד

הילד צריך להבין כי עליו לשמור על הפרטיות שלו ושל חבריו. בכניסה לשירותים את הדלת סוגרים, לא מציצים ולא נכנסים יחד לאותו תא שירותים. בשירותים ציבוריים חשוב לא לשלוח את הילד לבד (גם הגדולים יותר) .

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

2

יש לנו בגוף איברים פרטיים

האיברים הפרטיים של הילד הם האיברים המכוסים בבגד ים: פין,פות חזה, ישבן (לקהל הדתי- ניתן לכנות אותם כאיברים מוצנעים) חשוב שהילד ידע להבחין בין האיברים הפרטיים שלו לבין שאר איברי הגוף.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

5

להורים ולרופא מותר רק לעזור, על הבריאות והניקיון עוזרים לנו לשמור

כדאי להדגיש כי בדברים שקשורים לבריאות וניקיון מותר להורים לעזור לנו ולרופא מותר לבדוק אותנו אפילו באיבר פרטי כי הוא רק רוצה לעזור ולרפא אותנו (כשאמא ואבא נמצאים שם לשמור עלינו).

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

8

סוד טוב אני בוחר אם לספר או לא לספר

יש הבדל בין סוד טוב לסוד רע . כשמתכננים מסיבת הפתעה לאימא, למשל, זה סוד טוב אותו ניתן לשמור בלב ולא לספר.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

11

בלי אישור של ההורים לא הולכים לא עם מישהו זר ולא עם מישהו מוכר

רוב הילדים יודעים לא ללכת עם אנשים זרים אולם, קיים בלבול: מי הוא זר? מישהו שהם רואים כל יום מוכר במכולת/ השומר הוא זר? הכלל שעוזר לעשות לילדים סדר הוא שעם אף אחד אני לא הולך בלי אישור של ההורים לא עם מישהו שאני מכיר, לא עם מישהו שאני לא מכיר וגם לא עם מישהו שמבקש ממני עזרה.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

3

באיברים פרטיים לא נוגעים, לא מפשיטים ולא מראים

לאף אחד אסור לגעת באיברים הפרטיים של הילד (אלא אם כן יש סיבה רפואית לכך) וגם לילד אסור לגעת באיברים הפרטיים של האחר אפילו אם הוא מבקש או מציע מתנות.האיברים הפרטיים של הילד שייכים לילד ולא מקובל לחשוף אותם בפני זרים.
לגבי חקירת גופו,היא טבעית ומותרת אך יש לקיימה באופן פרטי בלבד (ללא נוכחות .ילדים/מבוגרים) לדוג' בחדרו.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

6

אם צובטים אותי, מרגיזים אותי, בועטים בי או מציקים- פשוט לומר לא!

חשוב לחנך את הילד לאסרטיביות לא רק במקרה של מגע אסור אלא גם במקרה שך מגע שאינו נעים לו (צביטות,נשיקות) יש לו זכות לומר לא!

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

9

סודות רעים לא שומרים, סודות רעים רצים ומספרים

סוד רע הוא סוד שגורם לתחושה לא נעימה בבטן. אם מישהו מציק , רוצה לגעת באיברים הפרטיים, כשמישהו אומר לילד "אל תגלה לאבא ואימא". זה סוד רע, אותו חייבים לספר למבוגר שעוזר. הילד צריך לדעת למי הוא יכול לפנות לקבלת עזרה וכדאי למנות רשימה של אנשים קרובים היכולים לשמש אוזן קשבת – כדאי לתת לילד אופציות כמו גננת, יועץ/ת , מורה, דודה, אח/ות או כל אדם אחר מבוגר שהוא בוטח בו ויכול לעזור לו.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

12

טוב טוב כמה טוב, אני בוחר איך לאהוב

יש לתת מקום למגע המותר, הטוב . יחד עם זאת יש ילדים שלא אוהבים חיבוקים או נשיקות וכדאי לאפשר לילד ללמוד לבחור איך הוא רוצה לאהוב.

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר.

1

לילדים יש סקרנות טבעית, בריאה, ולגיטימית והם נוהגים לשאול שאלות. חשוב שההורים לא יתחמקו משאלות

הילד, אפילו אם הן מביכות את ההורה או גורמות לו תחושה לא נוחה שכן אם הילד לא יקבל תשובות לשאלותיו, הוא יחפש את התשובה ממקורות אחרים.

2

הגבול בין ללמד את הילד לבין להפחיד אותו הוא גבול דק. חשוב  לשוחח עם הילד בגובה העיניים, בשפת הילד ולהשתמש במושגים מחיי היום יום של הילד. לא לערוך עם הילד שיחה רשמית, לא להפחיד אותו אלא לשוחח איתו באופן פתוח וגלוי תוך כדי ההתנהלות היומיומית.

3

לעודד תקשורת פתוחה בבית.להימנע מאווירת סודיות, שלא חושפת רגשות ומידע. הורה לא יכול לצפות שילדו יספר לו משהו רע שקרה לו אם הילד לא מספר לו על דברים טובים או יומיומיים שקורים לו.

לעודד את הילד לספר ולשתף.

4

לתת לילד את התחושה שמאמינים לו ושקשובים אליו (הפחד הגדול ביותר של הילד הוא שכשהוא יספר משהו רע שקרה לו לא יאמינו לו)  לא להתייחס אל דבריו כאל סיפורים דמיוניים. רק כך הילד ישתף את הוריו.

5

לעודד את הילד לסמוך על הרגשות שלו. להיות קשובים לרצונות הילד ולכבדם.

6

כדאי להדגיש בפני הילד כי הוא לא תמיד חייב להקשיב למבוגרים. אם הם מבקשים ממנו דברים שפוגעים בפרטיות שלו או שלהם (לגעת בהם, להסתכל על האיברים הפרטיים שלהם, או שהם ייגעו בו או יסתכלו על האיברים הפרטיים שלו), לא לפחד לומר לא ולספר למבוגר.

7

הילד הוא המראה של הוריו.דרך ההורים הילד לומד את נושא הפרטיות והמרחב האישי כבר בינקותו- דרך הטיפול בו הוא לומד כי ההורים והמטפלים הם היחידים שנוגעים באיבריו וזה נעשה רק כחלק מטיפול וניקיון. הילד גדל לנורמות התנהגות בהם איבריו הפרטים אינם חשופים וכך נכון גם אצל הוריו וסביבתו הקרובה. חשוב כי ההורים יקפידו על שמירה על פרטיותם האישית ובכך הילד ילמד לכבד את הפרטיות שלהם ואת הפרטיות של האחר.

yael scream

7 המלצות כיצד לשוחח עם הילד על הנושא:

יד ימין כחולה יעל פדר
יש מאל כחולה יעל פדר
איך לדבר עם הילד

הגוף שלי הוא רק שלי ב-12 כללים

יד ימין אדומה יעל פדר
יד שמאל אדומה יעל פדר
bottom of page