תוכנית המוגנות "הגוף שלי הוא רק שלי" פועלת בהצלחה משנת 2003 בבתי הספר ברחבי הארץ ומציעה לילדים, להורים ולאנשי החינוך חוויה חינוכית מעמיקה ומקיפה.
מטרת התוכנית היא להוביל את הילדים בתהליך משמעותי לאורך השנה, שבו הם לומדים כיצד לשמור על גופם ועל מוגנותם האישית, בצורה חיובית ומחזקת.
התוכנית כוללת חבילה שלמה של כלים חינוכיים: הצגות אינטראקטיביות שמחברות את הילדים לעולם התוכן, מערכי שיעור להעמקה בכיתה, ספרים, שירים וסרטונים וכן גם הרצאות להורים ולאנשי חינוך, כדי לוודא שהמסרים מחלחלים ומשתקפים בכל הסביבה החינוכית של הילד.
התהליך שעוברים הילדים נועד להעצים אותם, לעורר את מודעותם האישית, ולהקנות להם את הכלים הדרושים כדי להגן על גופם ולהרגיש בטוחים יותר. הגוף שלי הוא רק שלי היא לא סתם תוכנית, אלא מסע שלם של למידה והתפתחות, המעניק לילדים ולמשפחותיהם מענה הוליסטי לנושא המוגנות.
תכנית לבתי ספר
"קרה לכם שראיתם הצגה , נראה שהילדים היו בעניין, שיתפו פעולה... אבל אתם לא הייתם בטוחים אם הם קלטו את המסר?? ואולי קרה לכם, שהם אפילו "דיקלמו" את המסרים שהועלו בהצגה.. אבל ברגע האמת.. הם חזרו להתנהגויות הלא מותאמות.. כאילו הכל נעלם???
אז דעו שזה יכול לקרות , למה? כי הם ילדים והם זקוקים לחזרתיות, הם צריכים לעבד את הדברים שראו וחוו ולהמשיך להיפגש עם הנושאים עד שהדברים יחלחלו ויופנמו אצלם.
בדיוק בשביל זה הכנו במיוחד עבורכם ערכות נושא דיגיטליות שתתן לכם שיתנו לכם בסיס לשיח בכיתה וכלים להעמקה וחידוד המסרים.
כל הערכה בנויה ממספר נושאים מתייחסת לנושא אחר עליו דיברנו בהצגה. בכל נושא תמצאו סרטונים ששיפרה אופציק ואני יצרנו המעלים דילמות וסוגיות שונות מתוך ההצגה , הצעות לדיון כיתתי והפעלות נוספות .
נשמע מסובך?
זה פשוט כל כך!! "
*בתי ספר שהזמינו את ההצגה - מקבלים את הערכה בחינם
**הערכה מיועדת רק לילדים שצפו בהצגה: "הגוף שלי הוא רק שלי"
"אחרי ההצגה הגוף שלי הוא רק שלי"
ערכת סרטונים לאנשי חינוך
חשוב מאד!! אני אם לילד שעבר תקיפה מינית חמורה במשך יותר מחצי שנה ע"י נער שגר בשכנות. הנער הזה תקף מספר רב של ילדים במשך תקופה ארוכה ואף אחד מההורים לא ידע. ראינו סימני מצוקה אצל הילדים ובעקבות טיפול נחשף המקרה.
אני מאמינה שאילו הילדים שלנו היו רואים את ההצגה הזו בגיל צעיר יותר – המקרה הזה היה נמנע. אותו נער לא יכול היה לנצל את תמימותם ולבצע בהם מעשים נוראים כל כך . המקרה הזה הרס לי את הילד. אפשר היה למנוע אותו.
כן – תחשפו את הילדים שלכם לידע ! עם הידע שברשותם – הם יוכלו פשוט להגיד "לא" ולבוא לספר לכם מיד.
אמא, דרום
הצגה יחידה מסוגה בעולם! בתור עובדת סוציאלית ואמא, אני חייבת לומר שמדובר בהצגה שאין דומה לה. בחוכמה, יצירתיות, הומור ורגישות, מצליחה השחקנית להעביר מסר חשוב, ברור וחד משמעי.
בגן של בתי אמר לי אחד האבות כי הוא לא רואה אפשרות שילד שנפגע וראה את ההצגה לא ידווח על כך! המשיכו כך!
תמר, תל אביב
כקורבן לניצול מיני בתור ילדה, הנושא בער בעצמותיי מהרגע שהפכתי לאם, אבל לא ידעתי איך לגעת בנושא.. מה לאמר? ההצגה פשוט מצויינת! חבל שלא ראיתי הצגה כזו כשהייתי ילדה. שנים של סבל וטיפול נפשי אולי היו נחסכות ממני. המידע המועבר שם עשה לי "סדר בראש" ועכשיו אני יודעת איך להעביר את המסר הזה לילדיי). מומלץ! מומלץ! מומלץ!
(ואולי בעצם לא מומלץ, כי אם חובה בכל בית!!!)
הגוף שלי הוא רק שלי
המסר החשוב הוא שהגוף שלהם הוא ברשותם, יש להם זכות על גופם.
1
באיברים פרטיים לא נוגעים, לא מפשיטים ולא מראים
לאף אחד אסור לגעת באיברים הפרטיים של הילד (אלא אם כן יש סיבה רפואית לכך) וגם לילד אסור לגעת באיברים הפרטיים של האחר אפילו אם הוא מבקש או מציע מתנות.האיברים הפרטיים של הילד שייכים לילד ולא מקובל לחשוף אותם בפני זרים.
לגבי חקירת גופו,היא טבעית ומותרת אך יש לקיימה באופן פרטי בלבד (ללא נוכחות .ילדים/מבוגרים) לדוג' בחדרו.
3
להורים ולרופא מותר רק לעזור, על הבריאות והניקיון עוזרים לנו לשמור
כדאי להדגיש כי בדברים שקשורים לבריאות וניקיון מותר להורים לעזור לנו ולרופא מותר לבדוק אותנו אפילו באיבר פרטי כי הוא רק רוצה לעזור ולרפא אותנו (כשאמא ואבא נמצאים שם לשמור עלינו).
5
לשאוג ״לא״ כמו אריה, לברוח מהר כמו נמר ולספר למבוגר שעוזר
נלמד ונתרגל עם הילד איך אומרים לא:
1. שואגים 2. בורחים 3. מספרים
7
סודות רעים לא שומרים, סודות רעים רצים ומספרים
סוד רע הוא סוד שגורם לתחושה לא נעימה בבטן. אם מישהו מציק , רוצה לגעת באיברים הפרטיים, כשמישהו אומר לילד "אל תגלה לאבא ואימא". זה סוד רע, אותו חייבים לספר למבוגר שעוזר. הילד צריך לדעת למי הוא יכול לפנות לקבלת עזרה וכדאי למנות רשימה של אנשים קרובים היכולים לשמש אוזן קשבת – כדאי לתת לילד אופציות כמו גננת, יועץ/ת , מורה, דודה, אח/ות או כל אדם אחר מבוגר שהוא בוטח בו ויכול לעזור לו.
9
בלי אישור של ההורים לא הולכים לא עם מישהו זר ולא עם מישהו מוכר
רוב הילדים יודעים לא ללכת עם אנשים זרים אולם, קיים בלבול: מי הוא זר? מישהו שהם רואים כל יום מוכר במכולת/ השומר הוא זר? הכלל שעוזר לעשות לילדים סדר הוא שעם אף אחד אני לא הולך בלי אישור של ההורים לא עם מישהו שאני מכיר, לא עם מישהו שאני לא מכיר וגם לא עם מישהו שמבקש ממני עזרה.
11
יש לנו בגוף איברים פרטיים
האיברים הפרטיים של הילד הם האיברים המכוסים בבגד ים: פין,פות חזה, ישבן (לקהל הדתי- ניתן לכנות אותם כאיברים מוצנעים) חשוב שהילד ידע להבחין בין האיברים הפרטיים שלו לבין שאר איברי הגוף.
2
גם אם זה רק משחק ואפילו אם מרשים- באיברים פרטיים לא נוגעים – פשוט לומר לא!
ילדים בגילאים הרכים נוטים לשחק במשחקים מוכרים:"אבא-אמא", "רופא -חולה" משחק החשוב להתפתחותם.לא פעם במהלך משחקים אלו נוצר בלבול בין מותר לאסור, הנכון והלא נכון.,יש להנחות את הילד כי ניתן לשחק אך לשמור על הגבולות (בלי להפשיט ובלי לגעת באיברים הפרטיים)
4
אם צובטים אותי, מרגיזים אותי, בועטים בי או מציקים- פשוט לומר לא!
חשוב לחנך את הילד לאסרטיביות לא רק במקרה של מגע אסור אלא גם במקרה שך מגע שאינו נעים לו (צביטות,נשיקות) יש לו זכות לומר לא!
6
סוד טוב אני בוחר אם לספר או לא לספר
יש הבדל בין סוד טוב לסוד רע . כשמתכננים מסיבת הפתעה לאימא, למשל, זה סוד טוב אותו ניתן לשמור בלב ולא לספר.
8
השירותים מקום פרטי, נכנסים אחד אחד זה הרגע שלי לבד
הילד צריך להבין כי עליו לשמור על הפרטיות שלו ושל חבריו. בכניסה לשירותים את הדלת סוגרים, לא מציצים ולא נכנסים יחד לאותו תא שירותים. בשירותים ציבוריים חשוב לא לשלוח את הילד לבד (גם הגדולים יותר) .
10
טוב טוב כמה טוב, אני בוחר איך לאהוב
יש לתת מקום למגע המותר, הטוב . יחד עם זאת יש ילדים שלא אוהבים חיבוקים או נשיקות וכדאי לאפשר לילד ללמוד לבחור איך הוא רוצה לאהוב.
12
הרצאה: ״הגוף שלי הוא רק שלי״
-
איך מסבירים לילדים שהגוף שלהם הוא רק שלהם?
-
איך מגינים עליהם אבל לא מפחידים אותם?
-
איזה מסרים אפשר וחשוב להעביר בגילאי הגן-יסודי?
-
מתי משחק בין ילדים הוא טבעי ונורמלי ומתי כבר לא?
-
מה עונים לשאלות של ילדים?
-
מה הסימנים שכדאי שנשים אליהם לב?
סרט: ״החברים של יעל״
מיועד להעלאת מודעות הילדים
למניעת פגיעות מיניות, בשפה ברורה ופשוטה, ללא הפחדה